Piusa koopad

Väga müstiline koht, osaliselt ürg osaliselt inimese loodud. Olen ka korra varem seal käinud, kuid siis sai ikka väga pikalt seal ringi uitada, kuid nüüd piirdub vaid mõne meetriga. Krõbe pileti hind tegi asja veel mõrudamaks:) Aga samas oli ka hea giidilt kuulata koobaste ajalugu. Kellel veel soov seda kohta oma silmaga näha, siis peaks kiirustama, kuna koht on juba nii ohtlikuks muutunud, et kaalutakse üldse sulgemist, aga kellel ikka julgust on võib eemalt kokku varisenud kohast sisse pugeda ja seal ringi sibada. Mõne pildi rohkem koos mõne rea jutuga leiad lisainfo alt.

Nikon D80
sigma 15-30@15mm
f4 iso500 1/4
panoraam kahest kaadrist, Piusa 31.07.2011 16:57








Kellel huvi võib siis siit august sisse ronida ja koobastes natuke rohkem uudistada, kuigi väga ei soovita seda teha, esiteks võib sinna ära eksida, kuna ala millel need koopad asuvad on ligi 5 hektarit. Ja siis on veel suht suur varinguoht. Kuigi jalajälgede järgi võis otsustada, et seal on käidud. Ah jaa, lisaks varisemisohule varitseb seal ka suur tõenäosus kokku sattuda nahkhiirtega, keda pidi seal talvituma nii umbes 5000 isendi kanti:) Niisiis ka selline väike närvikõditaja.







All olevatel piltidel on näha kaevuriperet ja tõdeda, et ka naised rühkisid seda rasket tööd vanasti teha. Ei tea kas tänapäeva pikka küünelised ka sellise tööga hakkama saaks:) Vaevalt vist, aga mine sa tea:)
Kaevanduse ajaloost niipalju, et põhiliselt kasutas seda liiva Järvakandi klaasitehas, kes tegi siis sellest liivast põhiliselt pudeleid.

Teadaolevat on ka seal üks tööline hukkunud. Kuna sealne töö olevat olnud sedavõrd raske, et igaüks ei sobinud sinna tööle, siis ei aetud neid töölisi kes seal seal töötasid sõjaväkke, nii siis üks kohalik noormees sokutas end sõjaväe eest sinna tööle. Kuid mõne kuu mõõdudes jäi aga ta kahjuks varingu alla. 

Kommentaarid